Bridge de handelingenGedrags- en spelregelsBieden- en conventiesSpelen- en speelconventiesServiceWebshop

     
      Bieden- en conventies
Azen vragen
Controle biedingen
het informatie doublet
het competitieve doublet
De Law of Total Tricks
De Muiderberg conventie
Verdediging vs Muiderberg
De regel van 2 en 3
De regel van 15
 De regel van 17
De regel van 20
DONT uitgelegd
Volgbod: wel of geen opening?
Het negatief doublet
Losing Trick Count uitgelegd
Multi coloured I: zwak
 Multi coloured II: sterk
Multi coloured III: verdediging
Puppet Stayman
Redoublet als vast onderdeel
Stayman en Jacoby
Stayman in doubt
Tellen, tellen en nog 'ns tellen
Wat bedoelt partner?
Wat is die hand waard?
   naar Start

Stayman in doubt (twijfel conventie)

Het is iedereen wel eens overkomen:
Partner opent 1 SA, je hebt een vierkaart harten en 10 punten, je biedt 2 klaveren (Stayman), partner antwoordt 2 harten en je biedt meteen 4 harten. Vervolgens word je 1 down gespeeld. Je kijkt op de scorekaart en anderen gaan ook down op 4 harten, maar 3SA wordt gemaakt.

Waar ligt dat aan?
Het gezegde dat met een 4-4 fit het beste een troefcontract kan worden gespeeld is gebaseerd op mogelijke introevers. Nu kan je alleen een kleur introeven als je die kleur kan voorspelen en partner (of dummy) laten introeven. Als je allebei dezelfde lengte hebt, kan dat alleen als de tegenstander die kleur speelt. Meestal doen ze dat niet (kinderachtig, maar waar).

3 SA is dus beter dan 4 harten als de verdeling hetzelfde is. De openaar heeft een SA verdeling (neem even aan 3-3-3-4) en als je zelf ook een 3-3-3-4 verdeling hebt, is het niet mogelijk de extra troefjes te gebruiken.

Er is een manier om uit te vinden hoe dat zit. Deze conventie heet "Stayman in doubt" (Twijfel Stayman) en gaat als volgt:

1 SA, 2 klaveren, 2 harten, 3 ruiten. Met het 3 ruitenbod wordt het volgende verteld: we hebben een 4-4 fit in harten en ik heb een 3-3-3-4 verdeling. Als jij ook een 3-3-3-4 verdeling hebt, bied dan 3SA en anders 3 Harten. De openaar antwoordt dus 3SA of 3 harten. Na het 3 harten bod kan je altijd nog over gaan tot controle biedingen en azen vragen in het geval je slem interesse hebt, anders maak je het bod af op 4 harten.